De term klinkt wellicht wat onbekend, maar bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad: nijnagels. Misschien een gekke term, maar als we je vertellen wat het precies is, weet je exact waar we het over hebben (en er bestaat zelfs een dikke kans dat jij op dit moment last hebt van nijnagels). Een nijnagel is namelijk het stukje huid direct naar je nagel, wat een beetje is losgelaten en wat rechtop staat. Dit kan soms pijnlijk zijn en een rode huid veroorzaken rondom de nijnagel. Als je er per ongelijk langs schuurt of er tegenaan stoot kan het een pijnlijk gevoel veroorzaken.
Doordat een nijnagel in principe een klein wondje is, bestaat de kans dat deze geïnfecteerd raakt. De kans hierbij is ook nog een stukje groter omdat het je handen betreft en deze vaak in contact komen met allerlei oppervlaktes met verschillende bacteriën. Een infectie kan vanzelf weer over gaan door het wondje goed schoon te houden, maar het kan onverhoopt toch veranderen in iets wat paronychia heet. Hierbij dringen bacteriën via het wondje binnen in de huid. Je moet hier dus goed op letten wanneer je een nijnagel hebt.
Voorkomen is beter dan genezen, wordt er vaak gezegd. Maar wat is de oorzaak van een nijnagel en hoe voorkom je dat je er eentje (of meerdere) krijgt? De oorzaak kan bijvoorbeeld liggen aan een slechte manicure. Denk bijvoorbeeld aan de styliste (of jijzelf natuurlijk) die de nagelriemen te ver terug duwt. Ook door middel van een nagelknipper te dicht langs je nagelriemen knippen kan een nijnagel veroorzaken. Een andere oorzaak van nijnagels kan een droge huid zijn.
Wanneer je een nijnagel hebt kan je het beste ervoor zorgen dat je huid gehydrateerd is. Een effectieve hydraterend middel is arganolie. Arganolie bevat namelijk verschillende essentiële vetzuren, sterolen, maar ook vitamine E. Al deze eigenschappen bieden een hydraterende.
Om een droge huid te voorkomen is het aan te raden om tijdens het schoonmaken handschoenen te dragen. Veel schoonmaakmiddelen kunnen namelijk je huid doen uitdrogen. Net als overmatig je handen wassen kan ervoor zorgen er dat er een droge huid ontstaat, met als gevolg nijnagels! Het kan ook zijn dat je nijnagels zelf hebt veroorzaakt, namelijk nagelbijten. Hoe moeilijk het ook kan zijn: probeer nagelbijten te voorkomen om ervoor te zorgen dat je geen nijnagels krijgt.
Mocht je onverhoopt toch een nijnagel hebben opgelopen, dan kan je deze enigszins verhelpen. Je kunt met een schaartje of nagelknipper de uitstekende huid zo kort mogelijk wegknippen, zodat je voorkomt dat je ergens achter blijft haken. Zorg er wel voor dat je knipper schoon is, anders bestaat de kans dat je bacteriën introduceert. Wat ook kan helpen is een klein beetje antibiotica crème op je nijnagel smeren. Dek deze daarna af met een pleister. Zorg ervoor dat de pleister schoon is door deze dagelijks te vervangen.
Heb je ondanks de goede verzorging toch een infectie opgelopen, dus een rode huid en zwelling, is het raadzaam om een dokter of huisarts te raadplegen.